1. Home
  2. > Zomerbloeiers
  3. > Blog
  4. > Toegeven aan dahlia verleiding

Toegeven aan dahlia verleiding

Juli is een beetje een 'in between'-periode wat betreft dahlia's. Het plantseizoen is inmiddels voorbij maar in de tuin bloeien ze nog niet. Toch is de verleiding te groot om over dahlia's te schrijven want ze zijn te verbluffend mooi! Tijdens deze 'in between' periode zijn dahlia's in de winkel al wel bloeiend te koop, in potten. Voor mij groen licht om het dahlia-virus te verspreiden!

Tuin of pot, beiden hot

De dahlia is een zomerbloeiende bloembol. Het is eigenlijk een knol maar word door de meeste mensen, om het simpel te houden, een bol genoemd. Om in de zomer van waanzinnig mooie bloemen te kunnen genieten moeten de bollen in het voorjaar geplant worden. Eind mei is het laatste plantmoment. Het planten kan in potten om je terras of balkon gezellig te maken. Je kunt ze ook een mooi plekje in de tuin geven. Kun je niet kiezen uit de tuin of de pot? Het maakt niets uit want ze zijn beide weer hot.

Poëtisch en positief

De dahlia behoort tot een van de bekendste zomerbloeiende bloembollen. Ik was al fan van dahlia’s in de vorm van snijbloem voor in een vaas. Maar mijn enthousiasme voor dahlia’s is pas echt wild geworden sinds ik voor mijn werk met mijn neus in de bloembollen zit bij iBulb. De groei en bloei van dahlia’s geven me een uitbundig, poëtisch en positief gevoel. De bloemlezing, een ode aan de mens van mooiwatbloemendoen, geschreven door Kim Triesscheijn raakt precies de juiste toon en verwoordt perfect mijn dahlia-gevoel.

Fascinerend groeiproces

Als de bollen in de grond zitten begint er een fascinerend groeiproces. Het lijkt of de bollen rustig afwachten maar schijn bedriegt. Voordat de zomer begint zijn namelijk alle plantdelen in de bol gevormd. Daarna komen langzaam de eerste scheuten boven de grond en vanaf juli zal de dahlia prachtig gaan bloeien. Het bloeien kan doorgaan tot oktober. Whoeaaa! Zo lang genieten van die prachtige bloemen? Dat heb ik me geen tweede keer laten zeggen. Een paar weken geleden heb ik 10 zakken met Dahlia’s gekocht en geplant. Vol verwachting klopt mijn hart...

Wonderbaarlijke varianten

De variatie aan kleur, grootte, lengte en type is wonderbaarlijk. Voorbeelden zijn de pompon dahlia, de decoratieve dahlia, de cactus dahlia en de bal dahlia. Mijn favoriet is de bal dahlia maar ik heb al deze soorten geplant. Nu ben ik razend benieuwd naar de dahlia belevenis in mijn tuin. Nog even geduld…  

[translationParam3]

Deel deze pagina:
Terug naar Bulb.com blog